Körresan

Så var det dags igen. Vartannat år reser den kyrkokör jag sjunger i på körresa till södra Europa. För det mesta blir det en förlängd weekend. Ett snabbt överslag visar att bara flygresan fram och tillbaka genererar ca 0,4 ton co2-ekvivalenter, dvs hälften av de utsläpp som man kan tillåta sig att generera om man vill leva klimatneutralt. Jag kan inte förmå mig att följa med. Om jag ska kunna se mig själv i spegeln om 20-30 år och intala mig själv att jag tog på klimatproblematiken på allvar så går det helt enkelt inte.

Samtidigt vill jag inte förstöra glädjen för de andra. Några körmedlemmar har lagt ned mycket arbete på att arrangera resan, boka konsertlokaler, hotell och flygbiljetter. Alla ser fram emot resan och många fina upplevelser och minnen. Jag vill inte stå där som en sur bror duktig och ge de andra dåligt samvete för att de reser. Att jag inte vill följa med skapar dessutom problem eftersom jag råkar sjunga förstatenor, ett sällsynt röstläge där det är svårt att hitta vikarier. Jag känner mig illojal som inte ställer upp. När någon frågar varför jag inte följer med så mumlar jag något om att det inte funkar och antyder att jag har något annat inbokat den aktuella tiden. Vad borde jag säga egentligen? Och hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s