Att resa klimatsmart

Det finns många sätta resa. Man kan stänga in sig i ett flygplan och några timmar senare befinna sig i ett helt annan världsdel. Eller resa med tåg, se hur landskap sakta förändras, successivt ta in nya miljöer och avstånd och låta själva resandet bli en del av upplevelsen.

Varför tåg?

Tågresor är mycket mer klimatsmarta än flygresor, i synnerhet om tågen drivs med förnyelsebar el. En annan orsak är att tågen rullar så lätt på rälsen, vilket gör att transporter kräver förhållandevis lite energi. Effekterna av flygets utsläpp blir också större eftersom de sker på hög höjd[1] . Den intresserade kan jämföra olika transportsätt genom att gå in på www.naturvardsverket.se och sök på schablonmall-utsläpp eller tryck på denna länk. http://www.naturvardsverket.se/Global-meny/Sok/?query=schablonmall-utsl%c3%a4pp

I utsläpp-mallen kan man se att inrikes flygresor är ett synnerligen idiotiskt val ur klimatsynpunkt. Tidsvinsten är ju i många fall marginell. Men även utrikes resor är betydligt mer klimatsmarta med tåg än med flyg.

Hur köper man biljetter till Europaresor?

SJ har slutat sälja biljetter till tåg utomlands, men det finns alternativ. I Kalmar finns Centralens resebutik som kollar resrutter och säljer platsbiljetter, biljetter och utomlands och interrailkort, www.resebutiken.se [2]. Man kan också köpa biljetter på Deutsche Bahn www.bahn.de och www.acprail.com . Interrailkort kan man köpa på www.interrail.se. Man kan ladda hem gratisappen Rail Planner Eurail/Interrail där man kan kolla tågtider offline. Billigaste kortet (ungdom, 5 resdagar inom 15 dagar) kostar just nu 2 284 kronor. En hel månads fritt tågresande för vuxna (28–59 år) kostar 6 439 kronor. När du fyller 60 sjunker priset.

Om man vill resa långt med tåg är det en fördel att kunna resa med nattåg. En del linjer har lagt ner, men det finns många kvar. Denna karta, som visar några nattåg, finns i en artikel från Sveriges Natur nr 2 2017: http://www.sverigesnatur.org/gron-guide/rullar-europas-nattag/

tagkarta-ny-1-1063x800[1]

Om man vill resa med traditionell charter kan man alltid fråga  resebyrån om det går att byta ut flygresan mot tåg. Själv har jag fått positiva svar från Iventus och Världens resor när jag velat byta sätt att resa. En ökad efterfrågan på alternativa resesätt kan säkert öka utbudet.

Resten av världen då?

The man in seat nr 61 är en hemsida, skapad av en tågintresserad engelsman för oss som vill tågluffa långt, men som inte vet hur man gör. På hemsidan finns information om vilka linjer som finns – i alla världsdelar – och info om hur man köper biljetter. Hemsidan är väl värd ett besök även om man inte planerar en resa – man kan titta på fina bilder och drömma sig bort. Själv fastnade jag för denna karta som visar hur man kan ta sig runt i Centralasien – tänk att åka Sidenvägen med tåg!

trains

Här är länken: https://www.seat61.com/index.html

Det finns mer att utforska när det gäller hållbart resande. Kan man åka båt klimatsmart? Kan man resa till alla jordens länder utan att flyga? Hur hittar man äventyr och resmål på nära håll? Dela gärna med dig om du själv har information.

[1] Räknar man även in effekterna av flygets utsläpp av vattenånga och kväveoxider på hög höjd samt påverkan från kondensstrimmor brukar man räkna med att flygets totala klimatpåverkan blir ungefär dubbelt så stor som den som enbart orsakas av utsläppen av koldioxid. Källa: https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Miljo-och-halsa/Vanliga-fragor-och-svar/#16368 .

[2] Jag har precis rest tur och retur London med interrail. Centralens resebutik i Kalmar fixade alla biljetter och jag fick också hjälp per telefon under resan. Jättebra service!

 

Författare: Desiree

Jag är en miljöintresserad landskapsarkitekt som gillar att resa men inte flyga. Bor i Årsta, har två vuxna barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s