Använd konsumentmakt för att demonstrera för klimatet

Idag startar Naturskyddsföreningens kampanj för en tuffare klimatpolitik. Uppmaningen är att vi ska prata mer om klimatet och kontakta våra politiker med krav på att de tar tuffare beslut i klimatfrågan. Kampanjen har ett stöd för att skapa mejl till politiker som jag har testat. Det fungerade väldigt smidigt samtidigt som det finns utrymme för att lägga in egna reflektioner i mejlet. Gå in skriv – ju fler mejl desto bättre!

Allt detta är jättebra men jag undrar samtidigt om vi inte skulle kunna göra någonting som får större påverkan på samhället och därigenom ett större genomslag. Tänk t.ex. på bussbojkotten i Montgomery med Martin Luther King.

bus-2453490_1920På 50-talet var kollektivtrafiken i Montgomery (Alabama, USA) segregerad och som protest slutade Montgomerys svarta invånare att åka buss. Detta blev förödande för kollektivtrafikbolagets ekonomi eftersom huvuddelen av de betalande resenärerna var svarta. Segregationen på bussarna upphävdes kort därefter genom ett domstolsbeslut. Protesten rörde sig aldrig om civil olydnad utan de svarta använde bara sin rätt att själva välja transportmedel, de valde att gå eller cykla. Det skulle vi också kunna göra, vi måste inte flyga  eller åka bil.

Tänk om vi kunde få så många att börja leva klimatneutralt att det faktiskt börjar påverka ekonomin för de företag vars verksamheter genererar mest utsläpp? Jag tror att det kan bli en intressant debatt om något av våra flygbolag får problem för att många svenskar slutar flyga och motiverar detta med hänsyn till klimatet. Vore inte det ett spännande sätt att demonstrera på? Naturligtvis måste vi arbeta med att få demonstrationen synlig genom att t.ex. ha någon form av ”knapp” som man kan ha på jackan för att visa att man stödjer kampanjen och lever klimatneutralt. Skulle det gå att få tillräckligt stort momentum i en sådan kampanj för att den ska märkas eller är jag bara en drömmare som tror på en sådan idé?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s