Ingen bil – 6 månader senare

Jag berättade i ett tidigare inlägg att vi har skrotat bilen, hur har det gått?

Jag kan konstatera att man ganska snabbt anpassar sitt sätt att göra saker till de nya förutsättningarna. Så väljer vi numera ofta vin framför öl till middagen på fredagar och lördagar. Att svänga förbi systemet på vägen hem från jobbet och lasta några flaskor vin i cykelkorgen fungerar fint men öl blir lite för tungt och otympligt. Det är också intressant att se att vi nu gör saker på sätt som vi inte riktigt kunde föreställa oss när vi hypotetiskt resonerade kring hur vi skulle leva vårt liv utan bil. Jag kan t.ex. svänga förbi matbutiken på vägen hem en extra gång under veckan för att plocka upp tunga saker som mjölk, yoghurt, konserver, läsk till barnen osv. I vårt hypotetiska resonemang skulle allt köpas vid ett tillfälle och då behövde vi bil för att frakta hem allting.

Som tonårsföräldrar saknar vi möjligheten att snabbt kunna ge oss iväg och leta efter ungdomarna när de inte kommer hem i tid på fredag eller lördag kväll. Vid ett tillfälle tvingade vi sonen att ta taxi hem istället för att resa med kollektivtrafik genom hela stan mitt i natten. Det var något fotbollsderby och vi var oroliga för att det skulle vara stökigt på stan. Vi betalade naturligtvis för taxin men sonen var helt övertygad om att det hade varit mycket bättre att använda pengarna till att shoppa kläder på NK. Även här finns det alltså alternativa sätt att lösa problemen, vi har ganska nära till bilpoolen men kan inte lita på att det alltid finns en bil som är tillgänglig. Taxi är alltid en möjlighet och skulle det bli riktig kris får man övertala en granne, vän eller släkting som har bil att hjälpa till.

Eftersom vi har ändrat våra beteenden använder vi bilpoolen mer sällan än vi trodde att vi skulle göra vilket har hjälpt oss att minimera vår klimatpåverkan vilket är bra för klimatet!

Annars funkar det hur fint som helst med bilpool. Vi använder Sunfleet som har fräscha och välservade bilar som är mycket lyxigare och trafiksäkrare än den typ av bil som jag skulle unna mig att köpa. Med hjälp av Sufleets appar är det enkelt att boka och hämta bil. Den enda nackdelen är att de flesta bilarna går på diesel som ju har en stor negativ påverkan på luftkvalitén i städer. Jag försöker trösta mig med att de enda gångerna vi hyr bil är när vi ska åka till svärfars lantställe.

sunfleet_delivery2-lq3

Tack och lov finns inte bilen på bilden på någon av poolplatserna nära oss. Jag skulle känna mig korkad som en Trump-anhängare om jag körde runt i en bil som är så uppenbart överdimensionerad. Vet inte hur mycket den drar men med tanke på hur tung den ser ut måste det vara en hel del. Till vilken nytta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s