Konsumtionsskolan

När jag jämför min egen uppväxt på 70-talet och mina barns uppväxt idag så finns det två stora skillnader: Internet och konsumtionen. Det finns mycket intressant att säga om Internet, mest positivt tycker jag, men jag är mer fundersam till hur våra barn uppfostras till att bli storkonsumenter.

Min son har spelat fotboll och varit med på antal olika läger. På min tid ägnade jag mig åt orientering och skidåkning med motsvarande mängd träningsläger. Den största förändringen från 70-talet är att nu delas det ut presenter till alla barn vid varje läger: vattenflaskor, fotbollar och hela matchställ. Vi har haft en stor uppsättning matchställ som knappt har hunnit användas eftersom de har blivit urvuxna. Men barnen vänjer sig att detta är det normala och det är omöjligt som förälder att tacka nej till alla prylar med hänvisning till att det inte är bra för klimatet. Sonen blir ledsen och sonens kompisar och deras föräldrar undrar vad det där är för en udda streber.

På samma sätt är det med mycket annat, t.ex. konfirmationsläger. Själv var jag på läger i Roslagen, min dotter åkte till Spanien. För att vara attraktiv måste det man bjuder på hela tiden ökas: längre resor, mer prylar. Men hur förklarar jag för barnen att det inte är bra att flyga långa sträckor i tid och otid? Och vad säger jag till andra föräldrar? Och vilka krav kan man ställa på kyrkan som försöker göra konfirmationen mer attraktiv i en tid då allt färre unga väljer att konfirmera sig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s