Att leva klimatneutralt gör livet tråkigare

”Vi måste lyfta fram det positiva med att leva klimatvänligt” – är ett mantra som jag tror upprepas hos många organisationer som arbetar med klimatfrågan. Och visst, det är ingen som vill lyssna på oss om vi bara gnäller. Samtidigt tror jag att det kan vara bra att vara ärlig och säga som det är: livet blir faktiskt tråkigare om man lever klimatneutralt. För det är härligt att bränna iväg till Paris, London eller Barcelona över en weekend. Och, jo alternativet att åka på spa-weekend till Nynäs havsbad är också härligt men Paris är Paris.

paris-2971589_1280

Fast till Paris kan man ändå ta sig med tåg. Men jag har drömmar om resor till New York, Patagonien, Indien, Nya Zeeland, Sydafrika osv. Det är bara att hacka i sig att om jag ska vara konsekvent i mitt mål att leva klimatneutralt så kommer jag troligen inte att kunna ta mig till de här platserna. Fast tanken på att ta sig med tåg till Indien tilltalar ju fantasin förstås, den resan kanske kan bli av. Sen har vi det här med oxfilé provencale, den ska man stå över. Jag äter helst vegetariskt 5 av veckans 7 dagar men det finns många klassiska rätter som man gärna vill kunna njuta av under de resterande två dagarna. Tyvärr innehåller flera av dom nötkött.

Trots detta tänker jag försöka leva klimatneutralt eftersom konsekvenserna av klimatförändringarna är så skrämmande: 2050 räknar man med att dagens 60 miljoner flyktingar kommer att ha ökat till 200 miljoner i huvudsak på grund av klimatförändringarna, (se artikel i SvD). Den flyktingström som vi har sett under de senaste åren är alltså troligen bara en västanfläkt mot vad som komma skall. Det jag ser framför mig då är en värld där demokratierna faller, samhället går mot anarki och fascism och andra totalitära ideologier brer ut sig. I värsta fall leder detta till ett tredje världskrig. Jag hoppas bara att jag har fel i de farhågorna. Eller ännu hellre, att vi lyckas bromsa klimatförändringarna så att vi aldrig kommer att testa vad som händer med våra demokratier när vi får 200 miljoner flyktingar i världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s