Surrealistiskt om stockholmarnas flygresor

Stockholm stad har länge valt att bortse från utsläpp orsakade av stockholmarnas konsumtion som uppstår utanför kommunens gränser. Genom att göra detta har man kunnat gå ut med positiva nyheter om att stockholmarnas utsläpp av klimatgaser minskar trots att de i själva verket har legat på ungefär samma nivå sedan början av 1990-talet. Nu verkar det dock ske ett trendbrott och miljöförvaltningen har bl.a. presenterat rapporten: Klimatpåverkan från stockholmarnas flygresor.

Det är en grundlig genomgång av våra resor där vi bl.a. får veta att:

  • Stockholmarna gör 2,4 tur- och returresor per invånare och år.
  • Genomsnittslängden för en resa motsvarar en resa till Portugal.
  • Två tredjedelar av resorna är privatresor
  • Flygresorna orsakar utsläpp av 1,1 ton koldioxid per person och år.
  • Eftersom utsläppen sker på hög höjd är klimatpåverkan ungefär dubbelt så stor som om utsläppen sker vid marknivå. Flygresorna orsakar alltså snarare utsläpp av 2,2 ton koldioxid per person och år. Forskningsläget kring det här är dock osäkert.

Om jag tolkar siffrorna rätt så orsakar alltså varje flygresa av medellängd utsläpp på 0,92 ton koldioxid. Om jag vill leva klimatneutralt ska mina klimatutsläpp uppgå till maximalt 1 ton per år. Slutsatsen blir alltså att om jag vill göra en flygresa per år så måste jag leva som på medeltiden under resten av året. Det kan jag naturligtvis inte göra så den enda rimliga slutsatsen blir att helt sluta flyga.

Medeltidsveckan

Medeltidsvecka hela året?

Omsatt till pengar skulle man kunna säga att om jag tjänar 100 000 kr per år så är det en dålig idé att använda 92 000 kr per år på att göra en flygresa. Det är så mycket annat man behöver…

Det är här det blir surrealistiskt för när P4 Stockholm intervjuar Charlotta Porsö som är miljöförvaltningens projektledare säger hon att: ”Vi tycker inte man ska sluta flyga utan man kan kanske fundera på hur man reser”. Jag förstår absolut ingenting, det är alltså okej att bränna hela lönen (eller koldioxidbudgeten) på en enda flygresa? Det måste vara något fel i mitt resonemang men jag kan inte hitta det och just nu känner jag mig som om jag är huvudpersonen i The Truman Show, allting känns lite overkligt.

Är det någon som kan förklara det här för mig?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s