Förbjud utsläpp av klimatgaser

Forbud flyg

Asbest är ett material med utmärkta tekniska egenskaper för användning i byggnader. Det är hållbart men ända smidigt, fungerar bra som brandskydd, är värme- och ljudisolerande och har hög kemisk beständighet. Tyvärr upptäckte man på 50-talet att dammet från asbest var giftigt och därför infördes ett förbud mot den farligaste formen av asbest 1976, och totalförbud 1982. Byggindustrin fick utveckla och använda andra material som kanske var sämre eller dyrare. Jag tror dock att alla var överens om att förbudet var bra eftersom inget företag vill se sina anställda dö i lungcancer.

Klimatgaserna är giftiga på samma sätt som asbest, de som drabbas befinner sig bara lite längre bort. Klimatflyktingarnas misär är många gånger lika stor som de lungcancersjuka byggarbetarnas. Men av någon anledning kan vi inte tänka oss att införa förbud mot utsläpp av klimatgaser.

Utsläppen av klimatgaser ska istället fasas ut genom att vi utvecklar teknologi som inte orsakar utsläpp och som kan ersätta den gamla klimatgasgenererande teknologin. Regeringen försöker främja ”rätt” teknologier genom att dela ut bidrag för att t.ex. installera värmepumpar, premiera miljöbilar och nu senast för att främja elcyklar. Tyvärr har ingen av de här satsningarna haft någon som helst effekt på Sveriges utsläpp av klimatgaser. Ur ett konsumtionsperspektiv har svenskarnas utsläpp legat på samma nivå sedan början av 1990-talet (se Naturvårdsverket). Varför fungerar det inte?

Anledningen är att all utveckling av ny teknologi också leder till att vi blir rikare. Vi får mer pengar att spendera och den avgörande frågan är hur vi väljer att spendera pengarna. Om jag ersätter min gamla oljepanna med en värmepump minskar utsläppen av klimatgaser för att värma upp mitt hus och jag får lägre kostnader för uppvärmning. Om jag då använder de pengar jag sparar för att semestra i Thailand leder värmepumpsinvesteringen totalt sett till att mina utsläpp ökar. Väljer jag däremot att köpa närproducerad mat för pengarna minskar utsläppen ytterligare. Svenskarna i stort har tyvärr valt att använda sin höjda levnadsstandard till att öka sitt flygande, öka sin köttkonsumtion och köpa mer kläder än någonsin förr. Allt detta har en negativ påverkan på klimatet.

Men någon gång når vi väl en nivå där vi inte längre vill öka vår konsumtion? Som stort fan av TV-serien Downton abbey tror jag tyvärr inte det. Charmen hos den Engelska överklassen i slutet av 1800-talet låg ju i att det inte fanns någon övre gräns för hur mycket lyx de unnade sig eller hur stor stab av tjänstefolk de ansåg sig ha behov av. På samma sätt finns det ingen övre gräns för hur hög lön en börs-VD anser sig vara förtjänt av heller stora kundvagnarna skulle kunna vara i Ullared.

Vi kommer aldrig att hinna utveckla klimatsmart teknologi för att tillgodose människans önskan att konsumera om vi vill rädda klimatet. Oljan är enastående svår att ersätta, likaså nötköttet. Vi måste istället ändra inriktning och se hur vi kan införa förbud mot att generera klimatgaser, t.ex. genom att införa skatt på utsläpp som hela tiden ökas.

I klimatfrågan verkar regeringen dessutom ha glömt bort vilken roll den spelar i en marknadsekonomi. För att fasa ut asbest valde regeringen att införa ett förbud och lämnade sedan till marknaden att hitta andra material och teknologier för att bygga hus. Regeringen värnade människors hälsa och skapade rättvisa spelregler för företagens konkurrens.  På samma sätt har man gjort med många andra miljögifter. Men i klimatfrågan tror sig regeringen ha i uppgift att försöka påverka vilka teknologier som ska utvecklas, på samma sätt som i en planekonomi. Regeringen bör istället sträva efter att förbjuda utsläpp av klimatgaser så snabbt som möjligt och sedan lämna till marknaden att tillgodose vårt omättliga konsumtionsbehov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s