Klimatvänligt sportlov

 

P1010716Det blev Åre på sportlovet i år. Eftersom vi numera inte har egen bil utan använder bil-pool så är det nästan alltid billigare att ta tåget när vi ska vara borta längre tid än en helg och Åre har bra tågförbindelser. Med två tonåringar och en skidfantast (dvs jag) i familjen passar Åre också bra: det är härliga backar, fina restauranger, skön atmosfär och bra afterski. Vi har haft en härlig vecka!

Att ta tåget var fantastiskt skönt. Jag har varit med i sportlovsracet mot fjällen tillsammans med alla andra Stockholmare under många vintrar och nästan varje gång har jag haft en obehaglig känsla av att det kunde ha gått riktigt illa, marginalerna i trafiken är helt enkelt lite för små. Tåget däremot är bekvämt och tryggt och med två tonåringar i familjen är det inga problem att få med sig den hysteriska mängd packning det blir på ett sportlov, vi hade 11 kollin. Med mindre barn som måste bäras ibland är det kanske inte lika enkelt.

Det blev taxi till och från stationen, i övrigt tog vi oss runt med skidbuss när vi behövde handla eller blev kvar i byn på afterski. Det fungerade hur smidigt som helst. I ärlighetens namn måste jag medge att min uppfattning av vad som är smidigt i det här fallet kanske inte delas av alla. Vid ett tillfälle avslutade jag skiddagen på Åre torg, tog skidorna på axeln och gick ned till ICA vid stationen och handlade middag. Sen tog jag skidorna på axeln och matkassen i andra handen och gick till systemet för att köpa lite vin. Efter det tog jag skidorna på axeln, matkassen och systembolagskassen i andra handen och knallade mot skidbusshållplatsen och då var det en halvtimme kvar tills skidbussen skulle gå och -15 grader kallt. Just i den stunden kändes det kanske inte så smidigt längre, det var ganska tungt att bära faktiskt och slalompjäxorna är inte så bekväma att gå längre sträckor i. Men busshållplatsen låg bara 200 meter bort och där låg även Åre bageri som kunde servera mig en Peroni (italiensk öl) medan jag väntade på skidbussen och genast var livet på topp igen.

Sen har Fortum tydligen ordnat solcellsdrivna liftar i Åre. Tre av de 41 liftarna drivs av solenergi. Min hjärna drar alltid iväg i helt fel associationsbanor av den här typen av reklam. Vad drivs de andra 38 liftarna av? Är det inte den vanliga svenska energimixen av vattenkraft och kärnkraft utan något som är sämre för miljön? Kolkraft? Varför behöver man annars lyfta fram att 7% av liftsystemet är miljövänligt? Och varför stoltserar man med att man kör just skidliftar på solkraft, behövs det speciell teknologi för det? Hur stor del av Sveriges elkonsumtion utgörs egentligen av drift av skidliftar? Det kan inte vara så mycket? Borde man inte koncentrera sig på att utveckla teknologi för att använda solenergi för något som har större energiförbrukning? Det blir väldigt mycket frågor och ganska snart har jag övertygat mig själv om att allt egentligen bara är ”greenwashing”. Och det kanske egentligen är lite orättvist för jag orkar inte göra någon faktakoll.

Jag har många exempel på hur jag associerar helt fel av reklam. För något år sedan var det ett sportklädesföretag som hade en reklam med texten: ”är du så gammaldags att du tränar i underkläder av bomull?” – typ, jag tror det var på engelska, kommer inte ihåg exakt. Budskapet var i alla fall att det var mycket bättre att använda deras underkläder i syntet. Hormonstörande plastmaterial närmast pungen när man tränar tänkte jag då – hmmm är det så bra? Jag har inte gjort någon faktakoll på det heller men jag har nästan helt gått över till bomullsunderkläder när jag motionerar.

Stadsjeepen ”Volkswagen Touareg” är ett annat exempel– Alltså, jag har varit i Mali och har sett Tuareger och råkar veta att det är ett av de folk som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna. Men är det inte lite väl osmakligt att uppkalla en sådan här onödigt tung, bränsletörstig, klimatförstörande stadsjeep efter dom? Vad är Volkswagens budskap?

Ett annat exempel är reklamen där Norwegian berättade att man har lägre utsläpp en andra flygbolag – ”man flyger grönare med Norwegian” tror jag var deras slogan. Allting är relativt. Att flyga med Norwegian är förödande dåligt för miljön/klimatet men att flyga med andra flygbolag är katastrofalt dåligt för miljön/klimatet. Alltså är Norwegian bättre och slutsatsen är att det är bra för miljön att flyga med Norwegian. Vågar man flyga med ett flygbolag som har så usel slutledningsförmåga? Resonerar dom på samma sätt när det gäller flygsäkerheten och vad innebär det i så fall? Tack och lov verkar det inte så.

Nu har jag kommit väldigt långt ifrån ämnet märker jag, kontentan är i alla fall att vi hade en fin vecka i Åre och att tåget är mycket bekvämare än bilen på sportlovsresan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s