Klimatvandring 17/3

Igår gjorde Ulla, David och jag en klimatvandring runt Djurgården i det vackra vädret. Precis som förra gången så rörde sig diskussionen fritt kring olika frågor om klimatet såväl som en del annat t.ex. turskidåkning i fjällen. Här är en liten resumé av de frågor jag tyckte var intressantast.

Varför förstår inte folk att vår livsstil är ohållbar? Om alla levde som svenskarna skulle de behövas 3,4 jordklot enligt WWF. Vårt sätt att leva genererar 10 gånger så mycket klimatgaser som är hållbart enligt Naturvårdsverket. Osv. De flesta vet att om jag gör av med 3,4 gånger (eller 10 gånger) min lön varje månad så går jag snart i konkurs. Ändå är det en försvinnande liten minoritet som försöker ändra sin livsstil. Samtidigt upplever vi att det är svårt att diskutera de här frågorna med människor i vår omgivning, det blir en genast en konflikt, lite dålig stämning. Men det kanske kommer ur att många bär på en inre konflikt som vi tvingar upp i ljuset när vi försöker få upp hållbarhetsfrågorna på bordet? Vi tar gärna upp flyget eftersom det är den mest tydliga klimatfrågan, samtidigt är det kanske den ömmaste punkten hos många, den där diskussionen lätt låser sig. Vi pratade om att det kanske är lättare att diskutera kring matens, eller bilens betydelse för klimatet eftersom det inte är lika konfliktfyllt. Många kan vara intresserade av att diskutera för och nackdelar med att inte äga bil då man bor i en storstad. Samma sak med mat. Flera kända kockar, t.ex. Mattias Dahlgren går över till att laga vegetariskt och är man matintresserad är det en fråga med många roliga infallsvinklar, inte bara klimatet. Flyget däremot är så hårt: om du flyger förstör du dina barns möjligheter att leva ett bra liv. Du är en dålig människa. Punkt.

Vi lovordade SNFs senaste utredning om klimatskadliga subventioner. Även om ingen av oss hunnit läsa rapporten var vi helt överens om att det är den typen av utredningar världen behöver.

Vad är det goda livet? Det kanske inte behöver stå i motsättning till ett klimatneutralt liv? De flesta av oss är ju så stressade att vi har svårt att få tid att reflektera över den här typen av frågor. Vi behöver avkoppling från stressen och då är det så lätt att köpa en charterresa för att kunna varva ned. Reklamen uppmanar hela tiden till att vi ska unna oss det. Sen ligger det i tidsandan att vi ska maxa vår upplevelse; om vi ska vandra i berg så ska det vara världens vackraste berg. Rent generellt så är det inte bra för klimatet att maxa upplevelser. Den vackraste bergskedjan är sällan den som ligger närmast och samtidigt är det en stress i att maxa vilket förmodligen gör att man upplever mindre. Den som flyger till Kiruna, tar helikopter till Kebnekaise fjällstation, knallar upp på toppen och sedan flyger hem upplever förmodligen mindre av fjället än den som tar god tid på sig att upptäcka omgivningarna runt Grövelsjöns fjällstation. Om man reser från Stockholm är det senare betydligt bättre ur klimatsynpunkt. För mig innebär det goda livet bland annat veta att jag lämnar efter mig en värld där mina barn kan leva ett gott liv, en planet med fungerande ekosystem och hållbara livsstilar. Jag tror att jag delar den inställningen med väldigt många. Ett gott liv är också att ha gott om tid och vi pratade en del om hur man gör av med mindre pengar när man lever hållbart. Hur ska man använda det som blir över? Ett bra sätt är ju att arbeta mindre men det är något som är svårt med den arbetsmarknad vi har idag. Men man kanske ändå skulle försöka?

Vi avslutade vandringen med en kopp kaffe och då diskuterade vi några aktiviteter:

 • Vi ska använda bloggen mer till att informera varandra om vad vi gör och se till att länka till SNFs klimatgrupp på facebook
 • Följa upp hur det går med Coops alla reseerbjudanden. Det finns flera motioner till Konsumentföreningens årsmöte som har påtalat att det stämmer dåligt överens med Coops miljöprofil att erbjuda flygresor.
 • Skriva en insändare till Friskisspressen och efterfråga klimatvänliga träningsresor.
 • Skriva till Allt om Mat och lovorda att de skriver mer och mer om vegetarisk mat, och samtidigt fråga om de har några klimatvänliga matresor.
 • Föreslå att vi har teman på våra möten med SNFs klimatgrupp så att det blir lite intressanta diskussioner. Olika förslag på teman skulle kunna vara:
  • Vad är det goda, klimatvänliga livet?
  • Klimatet i kulturen
  • Psykologi och klimatfrågan
  • Bostaden och klimatet
  • Maten och klimatet.

Nästa vandring är planerad till lördag den 14 april kl 14. Häng gärna med och dyk in i diskussionerna. The more, the merrier!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s