Klimatvandring 14/5

snow-3066167_1920Utmaningen att köpa en begagnad cykel, som jag skrev om i mitt förra inlägg, är inställd. Jag hittade nämligen min cykel, lutad mot ett träd, inte alls långt från vårt hus. Någon hade sågat lite i låset men gett upp. Cykeln var annars i bra skick så nu trampar jag nöjt fram på de nysopade gatorna. Vi som cyklar hela vintern vet vilken fantastisk njutning  det är att cykla de första riktiga vårdagarna. Det är svårt att beskriva, något som måste upplevas – prova du också 😉

I lördags var Ulla, Desirée, Lilla och jag på klimatvandring. Diskussionen flöt fritt och vi berörde en rad olika ämnen med anknytning till klimatet. Lilla pluggar på universitetet och berättade om studier som de arbetar med. I en studie undersöks vårt förhållande till plastförpackningar och vilka attityder vi har till att minska användningen av plast. Studien pågår och det ska bli intressant att höra vilka resultat man kommer fram till.

Ett återkommande tema på klimatvandringarna är hur man pratar om klimatet med sina vänner och kollegor som helst inte vill veta av klimatproblemen. För att få en diskussion gäller det att få en ingång som är intressant snarare än skuldbeläggande. Programmet #Storuman som går på Svt på tisdagar är en bra utgångspunkt. Där försöker Björn Ferry och Heidi Andersson få en grupp människor i Storuman att leva mer klimatvänligt. Senaste avsnittet handlade väldigt mycket om de konflikter som uppstår när Björn och Heidi försöker få gruppen att göra större åtaganden om klimatet än vad de är mogna för. Samtidigt får man en god förståelse för deltagarnas perspektiv vilket gör att man kommer ifrån polariseringen. Mycket sevärt, finns även på SVT Play.

Om vi ska leva hållbart måste vi minska vår konsumtion. Det låter ganska tråkigt. Då är det betydligt intressantare att diskutera en minimalistisk livsstil, (se t.ex. http://minimalisterna.se/). Vad jag förstår menar minimalisterna att vårt överflöd av prylar står i vägen för att vi ska kunna leva ett gott liv. Mindre prylar gör att vi kan fokusera på det som är viktigt. Att ett minimalistiskt liv också är mera hållbart får man på köpet. Personligen tänker jag sätta mig in i de minimalistiska idéerna och sedan motivera att jag avstår från att konsumera med att jag försöker leva minimalistiskt. Jag tror att det är mindre konfliktfyllt än om jag säger att jag försöker leva hållbart.

Vi pratade också om den stress det innebär att försöka leva hållbart när hela samhället och de strukturer vi ingår i är anpassade efter att vi inte ska leva hållbarhet. Det är krävande att alltid behöva säga nej, att hela tiden leta efter ett hållbart alternativ. Vi i gruppen som är lite äldre konstaterade att man måste vara snäll mot sig själv. Gör så gott du kan och acceptera att det kan bli fel. Ibland hinner man inte sätta sig in i vad som är rätt val och då får man bortse från hållbarhetsfrågorna. Energin räcker inte alltid till. Det är också bra med event som t.ex. klimatriksdagen.se den 4-6 maj där man kan träffa likasinnade. Vi från klimatgruppen kommer att vara på plats och finnas i Naturskyddsföreningens monter.

Vi pratade också om valet, vad som händer med marknadsekonomin om alla lever hållbart, att det är bra med tävlingar för att engagera i att leva hållbart och en hel del annat.

Klimatvandringarna drar igång igen i höst. Jag har en idé om att vi ska vandra längs Stockholms kustlinje år 2100. I mitt yrke har jag arbetat en del med översvämningsanalyser så jag kan räkna fram var den kommer att gå. Återkommer med datum när hösten närmar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s