Money makes the world go around

P1010774En verklig utmaning med att leva klimatneutralt är att sätta sprätt på lönen. Under de senaste veckorna har jag börjat laga kläder och saker som går sönder istället för att köpa nytt (jag är mycket nöjd med mina lappade jeans på bilden ovan). Jag har sytt ihop cykelväskor, lagat regnställ, sulat om vinterkängor, lagat kläder och möbler. För något år sedan hade jag istället slängt de här sakerna och köpt nytt. Jag har aldrig uppfattat mig själv som en ”slit-och-släng”-människa så det har varit lite av ett uppvaknande att inse att mitt spontana sätt att hantera att något är trasigt är att kasta och köpa nytt. Vinterkängorna lämnade jag till skomakaren, så det gick på några hundralappar, men i övrigt har lagandet i stort sett inte kostat mig någonting. Om jag köpt nytt hade tusenlapparna runnit iväg.

Vegetarisk mat är som regel billigare än kött, fisk och fågel även om det kostar en del att köpa lokalproducerade ekologiska grönsaker. Men det kan man unna sig och samtidigt tänka på att man gör en insats för bina. Jag försöker köpa saker begagnat istället för att köpa nytt och det blir också mycket billigare. Att resa blir däremot dyrare. Det kostar mer att åka tåg än att flyga men det beror väl på att flyget har så stora subventioner. Överlag försöker jag också tänka på att leva mer minimalistiskt och bara köpa saker som jag verkligen behöver eller vill ha. Allt det här leder till att utgifterna minskar.

Jag tycker det är roligt att läsa ekonomisidorna i dagstidningar: det vilar en så skönt nervig atmosfär över ekonomibilagan. Det är nästan alltid krisläge: antingen för att räntan är för låg eller också är den för hög eller för oförändrad. Den senaste tiden har bostadsbyggandet både varit för högt och för lågt. Låg eller negativ tillväxt är alltid katastrofalt och men det är det vi kommer att få om många börjar försöka leva klimatneutralt och minskar sin konsumtion. Hur kommer politikerna känna att de måste agera i ett sådant läge? De ekonomiska modeller vi har kommer säkert indikera att ekonomin måste stimuleras så att konsumtionen och tillväxten ökas vilket då går stick i stäv med målet att minska utsläppen av växthusgaser. Klart är i alla fall att ekonomibilagorna kommer att fyllas med artiklar om ”KRISEN”. Jag är dåligt bevandrad i nationalekonomisk teori men det är tydligt att det är något i den här ekvationen som inte går ihop. Hur kan vi utforma en ekonomisk teori som kan inrymma en minskad konsumtion och tillväxt? Money makes the world go around…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s