Vad är det ni inte förstår?

Ibland känner jag mig som om jag befinner mig i en roman av Kazuo Ishiguro. I hans fantasy-roman ”Begravd jätte” som utspelar sig i England under Kung Arthurs tid har nästan alla människor svårt att hålla kvar sina minnen och att bete sig rationellt när faror hotar. Det visar sig att det finns en drake vars magiska andedräkt sprids vida omkring och får människor att glömma vad de har varit med om i livet och hämmar deras tänkande. Vissa påverkas mer, andra mindre, och de finns också några få som inte påverkas alls.

dragon-2529916_1920

Finns det en magisk drake någonstans som hindrar människor från att tänka rationellt om klimatfrågan och hör jag till det lilla fåtal som inte påverkas av draken? För jag kan inte förstå varför i övrigt intelligenta människor inte kan inse att vi inte kan fortsätta med att släppa ut 10 ton CO2 ekvivalenter per person och år när det bara finns utrymme för 1 ton? Hur kan man tycka att sommarens torka är märklig när forskare har pratat om klimatförändringarna i över 20-års tid? Och hur kan man tro att det räcker med lite finjusteringar av vårt sätt att leva för att vi ska minska våra utsläpp till en tiondel av vad de är idag? Osv, osv.

”Double, double, toil and trouble;                                                                                                Fire burn, and cauldron bubble.”

– mässar häxorna i Macbeth när de kokar sin onda bryggd. Är det kanske de som har återuppstått och sprider en förgiftad dimma som hindrar folk att tänka klart om klimatet?

haloween-1749788_1920

När allt kommer omkring tror jag kanske inte det utan att det snarare är en brist på fantasi och oförmåga att tänka i nya banor som hindrar det stora flertalet att ta till sig fakta om klimatet. Det tar emot att tänka nytt. ”De flesta människor är som lämlar” säger Suzanne Brögger i en intervju i SvD. Om vi ska klara klimatkrisen behöver vi förändra vårt sätt att leva radikalt och vi måste tänka i helt nya banor för att skapa ett samhälle som fungerar utan olja och kol. Lämmeln är kanske inte det djur som bäst symboliserar den typen av nytänkande.

Så vad gör vi för att bryta förbannelsen? Det är nog ingen idé att börja leta efter häxor och drakar och inte heller att idiotförklara folk genom att kalla dem för lämlar. Men jag tror vi måste börja tvinga folk att tänka på klimatet genom att envisas med att ta upp frågan. Gör det på ett nyfiket sätt utan att skuldbelägga och var förberedd på den besvärade stämning som ofta uppstår. Hur tänker du om klimatet? Tror du att sommarens torka hänger ihop med klimatförändringarna? Hur tror du samhället kommer att fungera när vi inte längre använder olja och kol? Personligen tycker jag soldrivna luftskepp borde få en renässans… osv. Var gärna lite excentrisk.

För oss som inte påverkas av de magiska dunsterna från draken (eller häxorna) är det svåra att orka gå tvärs emot strömmen av lämlar och då tror jag dels att det är viktigt att  hitta likasinnade och dels att ha roligt. I senaste numret av Camino (utmärkt tidskrift, läs den) säger Anna Lidström ”Börja alltid med något som är kul. Börja inte lördagsmorgonen med att städa huset. Gå ut först och gör något kul och städa sedan om ni hinner. Om man börjar med det som är kul finns det ork att göra det som är tråkigt. Det är min metod för att behålla förståndet och orka”.

airship-360550_1920

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s